De Drentse scholen die zich voor de noordelijke finaledag in Groningen geplaatst hadden (De Eshoek, Annen en Ter Borg, Eelderwolde), misten op een haar na de doortocht naar het landelijk kampioenschap. Na een krankzinnige finale waarin veel gebeurde en bordpunten boven matchpunten uiteindelijk de doorslag moesten geven viel de laatste Drentse school (Ter Borch) af. Alles is te vinden op: www.nosbo.nl > jeugd > tabje schoolschaaken > BSK 2014-2015 > finale

Het schoolschaken in onze regio zit blijkbaar in de lift. Bij Ter Borch wordt sinds een jaar serieus aan schaken gedaan en met succes is gebleken! De Eshoek in Annen plant ook een en ander. Van enkele scholen in Zuidlaren is bekend dat er schaakles gegeven wordt (Jonglaren en Stroomdal). Ook zijn er ter voorbereiding op de Drentse Finaledag nog twee schoolschaaktrainingsmiddagen gehouden bij Breeland in Annen.

En daarmee is de koek nog niet op! Op Jonglaren, Ludinge 6 in Zuidlaren (waar ook de regionale schoolschaakmiddag is gehouden) worden op de vrijdagavonden 17 en 24 april en 15 en 22 mei van 18.30 tot 19.30 uur 4 (school)schaakkennismakings- en trainingslessen gehouden. Iedereen is uitgenodigd hieraan mee te doen. Opgave vooraf is niet nodig maar wel wenselijk. We weten dan hoeveel deelnemers er komen en hoeveel zaalruimte met zitplaatsen we nodig zijn.

Afhankelijk van niveau wordt er een passend programma aangeboden (van beginners tot al wat meer gevorderd) van 4 aaneensluitende avonden. De avonden op zich staan los van elkaar maar het zal zeker voorkomen dat er op onderwerpen uit vorige lessen voortgeborduurd gaat worden. Iedere avond zal bestaan uit een korte behandeling van een thema op schaakgebied en daarna lekker met en tegen elkaar schaken. Toegang is gratis. De lessen/speelavonden worden aangeboden door de schoolschaakafdeling van Jonglaren en de school zelf en Schaakvereniging Oostermoer ism. Stichting PreChess.
De lessen worden geven door ondergetekende. De lessen zijn bedoeld als kennismaking met de (school)schaaksport. Het zou best kunnen dat er bij voldoende belangstelling na deze avonden volgend seizoen weer een jeugdschaak of jeugdschoolschaakafdeling opgestart wordt.

Met vriendelijke groet en hopende op een ruime belangstelling,

Heinse van Houten