Kloostertuin Drents schaakkampioen basisscholen

Zaterdag 2 maart streden 17 basisscholen in het Zernike College te Zuidlaren om het Drents Kampioenschap. De deelnemende teams hadden zich via diverse plaatsingstoernooien in de provincie geplaatst voor deze eindronde. Ook waren er op dit toernooi nog drie tickets te winnen voor het NOSBO-kampioenschap, waaraan ook de beste teams uit Groningen stad en uit de Groningse ommelanden aan mee zullen doen.

Vooraf werden, bijna traditioneel, de beste kansen toegedicht aan de Asser basisscholen. Deze teams maakten hun favorietenrol volledig waar. Er werd gespeeld volgens het zogenaamde Zwitsers systeem, waarbij de topteams elkaar doorgaans pas na enkele ronden tegenkomen. Deze keer stond al in de tweede ronde een absolute topper op het programma. De nummers 1 en 2 uit de voorronde van Assen, De Kloostertuin 1 en De Veldkei, moesten het daarin tegen elkaar opnemen. De Veldkei nam in deze ontmoeting enigszins verrassend een 2-1 voorsprong en ook in de resterende partij aan het 1e bord tussen Joël Dusseljee (Veldkei) en Ruben Bourgonjen (Kloostertuin) had De Veldkei lange tijd het beste van het spel. Joel had alleen teveel tijd gebruikt en moest mede daardoor de overwinning aan Ruben laten.

In de volgende ronden namen de beide teams verder afstand van de rest van het veld, waarin naast de andere Asser scholen (Kloostertuin 2, Theo Thijssen en de Heksenketel) De Heidehoek uit Vledderveen en De Wel uit Nijveen nog het beste konden volgen. In de spannende slotronden werd naast de strijd om het kampioenschap nog fel gestreden voor de 3e plaats die recht geeft op deelname aan de NOSBO-eindronde. Het kampioenschap werd uiteindelijk op bordpunten overtuigend binnengehaald door de Kloostertuin en eveneens op bordpunten wist de Theo Thijssen de derde plaats te bemachtigen.

De beste individuele scores waren zaterdag voor de 1e en 3e bordspeler van de Kloostertuin; Ruben Bourgonjen en Jiske de Vries. Ook Arno Stuiver, tweede bordspeler van de Heidehoek, wist een perfecte score van 7 uit 7 neer te zetten.