×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Duitse zege op rapidtoernooi Zuidlaarder Schaakfestijn 2013, Hiddo Zuiderweg winnaar van hoogste ratinggroep bij vierkampen

Het jaarlijkse schaaktoernooi in Zuidlaren kende deze keer een goede bezetting. Veertig jeugdspelers hadden zich aangemeld voor het rapidtoernooi, maar daarnaast was ook menig jeugdspeler terug te vinden bij de vierkampen. Deze toernooivorm stond ook open voor senioren, zodat hier een mooie mengeling van jong en oud actief was. Een ander opvallend feit was dat ook veel Duitse schaakvrienden de weg naar Zuidlaren hadden weten te vinden.

Bij het rapidtoernooi bevond ook titelverdediger Pieter van Foreest zich onder de deelnemers. Vooraf leek dit schaaktalent uit een bekende schaakfamilie ook dit jaar weer tot de favorieten te behoren. Na drie ronden maakte hij ook deel uit van een kopgroep die alle partijen had gewonnen. In de vierde ronde vielen de eerste opvallende uitslagen te noteren. Finn van Pijkeren liet Pieter goed wegkomen door deze in voordelige stelling remise aan te bieden, de Assense jeugdspeler Jesper Post slaagde erin Michel Mönster uit Duitsland te verslaan en zijn verzorgd spelende landgenote Jessica Wallat verslikte zich met de haven in zicht in Lodewijk van Vliet van jeugdschaakvereniging De Paardensprong. Deze namen bleven ook in het vervolg van het toernooi de dienst uitmaken.

Pieter zette zichzelf een ronde later weer aan kop van de ranglijst door Jesper te verslaan en deed goede zaken door een ronde later ook Jessica vanuit de opening naar een nederlaag te spelen. Intussen had Michel zich via ondermeer een winstpartij tegen Lodewijk weer naar de top gespeeld. In de zevende mochten deze beide talenten het tegen elkaar opnemen en dat leek lange tijd in het voordeel van de Groningse jeugdspeler uit te pakken. Michel wist echter tot promotie te komen en het resterende dame tegen loper eindspel eenvoudig te winnen.

In de laatste ronden liet het jeugdlid van Union Oldenburg zich niet meer verrassen. Op overtuigende wijze won hij nog van Joris Spanjer uit Haren en Finn. Hiermee eindigde Michel op een score van 8 uit 9 en op telkens een half punt meer achterstand volgden respectievelijk Pieter, Jesper en Jessica.

De prijzen werden verdeeld op basis van leeftijdscategorieën: gezien het relatief grote aantal spelers in de categorie t/m 10 jaar waren hier vier prijzen te winnen, voor de kleinere groep spelers t/m 12 jaar waren er drie prijzen en tot slot waren er twee prijzen voor de vijf deelnemers in de categorie t/m 15 jaar. De volgende spelers gingen met de prijzen naar huis:

T/m 10 jaar T/m 12 jaar T/m 15 jaar
1. Pieter van Foreest
2. Ingmaar van der Schuur
3. Thijmen Nawijn
4. Lodewijk van Vliet
1. Michel Mönster
2. Jesper Post
3. Jessica Wallat

1. Sören Wagner
2. Timen de Groot


{gallery}2013-Schaakfestijn{/gallery}

Ook voor de vierkampen was grote belangstelling. Maar liefst 28 schakers hadden zich aangemeld om te strijden voor de eerste prijs van € 15 en tweede prijs van € 10 per groep. De schakers werden op basis van hun rating ingedeeld in 7 groepen. Groep 1 met de hoogste ratinghouders werd gewonnen door Hiddo Zuiderweg (SC Groningen). Op de tweede plaats eindigde Mark Petrelli (Staunton).
De prijswinnaars in de overige groepen:

Groep 2: 1. Eelke de Boer 2. Jaap van der Graaf
Groep 3: 1. Tiemon Neumann 2. Keno Aden/Tinus Spriensma
Groep 4: 1. Jonas Hilwerda/Stephan Wallat
Groep 5: 1. Marcel Baumann 2. Madita Mönster/Martijn van Nimwegen
Groep 6: 1. Zowie Zijdemans 2. Mark Hogendijk
Groep 7: 1. Elias Scharlach/Eva Zijdemans

Alle uitslagen en standen:

Links naar fotomateriaal en andere verslagen van het toernooi: