Kloostertuin Drents schaakkampioen basisscholen

Zaterdag 8 maart streden 14 basisscholen in het Zernike College te Zuidlaren om het Drents Kampioenschap. De deelnemende teams hadden zich via diverse plaatsingstoernooien in de provincie geplaatst voor deze eindronde. Naast de provinciale titel waren er ook nog vier tickets te verdienen voor het NOSBO-kampioenschap, waaraan ook de beste teams uit Groningen stad en uit de Groninger Ommelanden mee zullen doen.

De afgelopen jaren werd de top van de ranglijst overwegend gevormd door Asser basisscholen. Dit jaar waren zij iets minder overheersend, al leverden zij wel weer de duidelijke kampioen. Er werd gespeeld volgens het zogenaamde Zwitsers systeem, waarbij de topteams elkaar doorgaans pas na enkele ronden tegenkomen. De loting had nu echter de basisscholen uit Assen al in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. Hierbij versloeg topfavoriet Kloosterveen 1 tegenstander Theo Thijssen en was De Veldkei net te sterk voor het tweede team van de Kloostertuin. In ronde 3 moest de Kloostertuin tegen de Ekkel. Dit team was kampioen geworden van de gemeente Tynaarlo en beschikt met onder andere de broertjes Spanjer over talentvolle spelers. Ondanks dat Joris Spanjer aan het eerste bord wel overtuigend won van Abedin Hey, trok de Ekkel toch met 1-3 aan het kortste eind.

In de volgende ronden bleef de Kloostertuin 1 winnen, terwijl de achtervolgende ploegen veel punten tegen elkaar verloren. De Akker (Meppel), Kloostertuin 2 en De Veldkei werden allemaal met 3-1 verslagen door de kampioen van Assen en daarmee konden zij zonder puntverlies beginnen aan de laatste ronde. In die slotronde moesten zij het opnemen tegen De Krullevaar uit Hoogeveen, die zich van hun beste kant lieten zien en een verdiend 2-2 gelijkspel uit het vuur sleepten. De Akker en De Ekkel wisten zich door overwinningen op respectievelijk Theo Thijssen en De Brink (Emmen) samen met De Krullevaar en uiteraard De Kloostertuin 1 te plaatsen voor het NOSBO-kampioenschap (Assen, 22 maart). De Veldkei kwam door een gelijkspel in de laatste ronde net een puntje tekort en ook de Kloostertuin 2 kwam door de halve misstap van hun eerste team net niet bij de top 4.

Terwijl het natuurlijk een teamtoernooi betreft, mogen enkele individuele prestaties niet onvermeld blijven. Joris Spanjer van de Ekkel en ook Luka Kelder, 3e bordspeler van Theo Thijssen, kwamen tot een 100% score van 7 uit 7. In de breedte scoorde Kloostertuin 1 erg goed met 5 uit 7 scores voor Abedin Hey, Bo Zuidberg en Lyne Bruggink, terwijl Jonathan Sloots 6 uit 7 scoorde.

Johan Meirink

 

Borgstee wint basisscholenkampioenschap Groninger Ommelanden

Zaterdag 8 maart stonden de drie BSK halve finales op het programma. In Haren werd de halve finale van de stad Groningen gespeeld en in Zuidlaren stonden zowel de Drentse halve finale als de halve finale van de Groninger Ommelanden op het programma. De laatste twee halve finales werden georganiseerd in het Zernike College door Heinse van Houten van de stichting Prechess. De organisatie kon gebruik maken van de infrastructuur van het Zernike College en alle aanwezigen werden dan ook continu via de lichtkrant op de hoogte gehouden van alle tussenstanden en zelfs ook van alle individuele uitslagen. Lokaal 3 en 4 waren gereserveerd voor de Groninger Ommelanden.

Na twee speelronden bleek dat de deelnemende teams aardig aan elkaar gewaagd waren. Zowel de Antoniusschool, de Zaaier als Usquert 1 wisten de eerste twee wedstrijden te winnen en gingen dan ook samen aan kop met de volle vier punten. Usquert 1 wist het goede spel echter niet vast te houden en zakte daarna door enkele nederlagen weg naar de middenmoot. Het Borgstee 1 team van meester Wout had even wat meer moeite om op gang te komen. Toen het team een maal goed op gang was gekomen werd er enkele malen achter elkaar gewonnen en ze wisten zich dan ook een ronde voor het einde bij de beide andere koplopers de Zaaier en de Antoniusschool te voegen.

Voor de start van de zevende en laatste ronde stond dus de Zaaier op kop met 11 matchpunten. Op de tweede plaats stond Borgstee 1 met 9 matchpunten en op de derde plaats de Antoniusschool met 8 matchpunten. De spanning werd kennelijk net te veel voor het team van de Zaaier. Ze verloren met 3-1 van de Fontein school. Borgstee 1 hield het hoofd wel koel en ze wisten een 3-1 overwinning te boeken op Borgstee 3. Hiermee kwam de Borgstee 1 net als de Zaaier op 11 matchpunten en toen moest dus de einduitslag worden bepaald op basis van het aantal behaalde bordpunten. Borgstee 1 kwam uit op 19 bordpunten en daarmee wisten ze de Zaaier met 17 bordpunten nog net voor te blijven.

Borgstee 1 is dus op de eerste plaats geëindigd met het team van de Zaaier als tweede en het team van de Antoniusschool als derde. Deze drie teams hebben zich met dit resultaat geplaatst voor de NOSBO-finale op zaterdag 22 maart in Assen.
Tot slot verdienen zowel Kasper Notebomer (Borgstee 1), Daan Noordenbos (de Zaaier) en Joost Bensink (Usquert 1) nog zonder meer een eervolle vermelding. Kasper wist namelijk al zijn partijen te winnen en kwam dus uit op zeven punten uit zeven partijen. Daan en Joost speelden alleen remise tegen elkaar en verder wonnen ze al hun partijen en daarmee kwamen ze dus uit op zesenhalve punt uit zeven partijen. Uitstekend! De deelnemende teams maakten er verder allemaal een hele gezellige schaakmiddag van en er werd op een sportieve manier gestreden om de punten. Ik wil de winnende teams uiteraard al vast veel succes wensen in bij de finale in Assen!

Arend Bensink

 

Links naar alle foto's, uitslagen en verslagen: